Forkølelsessår (herpes)

 Forkølelsessår- herpes

Forkølelsessår- herpes er en almindeling lidese, der er forårsaget er herpesviruset HSV-1. Kendettegnet er væskefyldte blærer rundt om f.eks læberne. Det kan også findes rundt om næsen, hagen eller andre steder i hovedet. Der er mange der bliver smittet allerede som barn og 80 %  af befolkningen er bærer af virussen. Ca. 20 % rammes af forkølelses sår 2-3 gange årligt.

Når der kommer et udbrud af forkølelsessår er det ofte fordi at man har et lavt immunforsvar,  fysisk eller psykisk stresset, angrebet af forkølelse eller influenza pga feber eller kulde og træthed. Soldyrkning, menstraution og hormoner kan også være skyld i et udbrud. Det kan være ret svært, at gardere sig mod udbrudene, men når ubrudet mærkes, kan laserbehandling være en vej til hurtig opheling. Jo hurtigere du opstarter behandling, jo mindre udbrud. Så snart der mærkes en prikken, kan laserbehanling påbegyndes. Der skal påberegnes 2 behandlinger.

Herpes findes også på kønsdelene, det er en af de størst udbredte kønssygdomme og ca 20 % af den voksne befoklning er smitet med herpes uden at vide det. Her kan laserbehandling også være med til at afkorte udbrudstiden samt smerterne. Jeg kan instruere i brugen af laser – hvis det ønskes.

Behandlinger

Når det gælder forkølelesesår er det vigtigt at få laserbehandling så hurtigt som muligt, hvis man reagerer hurtigt, dvs, når det begynder at prikke i huden og det ikke når, at blive til blærer, kan man nøjes med 1-2 gange. Jo længere fremskreden forkølelesessåret er, jo flere gange skal der gives laserbehandling.